Bir kişinin verimli çalışabilmesi için gerekli olan şartlar nelerdir? Bu soruya en doğru cevabı verebilecek tek bir kişi var: Siz! Öyleyse sorumuzu yeni baştan soralım: Çok daha üretken olabilmek için nelere ihtiyacınız var? İyi bir ofis, pozitif iş arkadaşları, anlayışlı bir müdür ya da iş alanınızdaki eğitimi tamamlamak için ekstra imkanlar mı? Şüphesiz bu sıralama uzar gider... Peki, insanların iş alanlarında başarılı olmalarının sırrı nedir? Ya da soruyu şöyle sorabiliriz: Neden daha verimli çalışamıyoruz? İş ve sosyal hayatlarımızda sürekli artan yoğunluk, ekonomik sıkıntılar, biriken ve karşılanmayan beklentiler, aşırı yorgunluk hatta trafik daha verimliliğimizi olumsuz yönde etkiliyor. Elbette hayat tozpembe değildir ancak birilerinin, en azından iş motivasyonunu artırmak için, yapabileceği bir şeyler olmalı... Bu departman İnsan Kaynakları Yönetimi olabilir mi? Evet, olabilir!
Hayata karşı önlemler almak
Toplum içinde karşılaştığımız pek çok deneyim hayatımızın her anını etkiler. Bu deneyimler okulda, iş yerinde, aile ya da arkadaşlık ilişkilerinde bizleri avantajlı ya da dezavantajlı duruma getirir. Günümüzde teknolojinin sağladığı iletişim imkanları ve sosyal ilişkilerin getirdiği bazı zorunluluklar hayatımızı bir parça daha karmaşıklığa doğru sürüklüyor. İşte bu durum karşısında kendimizi koruyacak bazı önlemler almamız gerekiyor ki bunların başında da yeterli dinlenme, beslenme, eğitim ve gelişen şartlara uyum sağlamak geliyor. Diğerlerini ise sosyal ihtiyaçlarımızın karşılanması, insana değer verme ve empati gibi yine oldukça önemli başlıklar oluşturuyor. Bütün bunları bizler de sağlayabilir ya da en üst kademe sağlamaya çalışabiliriz. Fakat çalıştığımız kurum ya da işletme, birkaç önemli başlık konusunda bize yardımcı olabilir ya da direkt destek verebilir mi? Evet, verebilir! İşte bu da İK yönetiminin bir parçasıdır. Bir iş yerinde insanın verimliliğinin artırılmasını sağlayan en önemli unsurlardan biri de insan kaynakları yönetiminde "geliştirme" etkinliğidir. Böylece kuruma ait olma, anlaşılma ve değer verilme duygusu performansımızı daha da yükseltebilir.
Geliştirme nedir?
İnsan kaynakları yönetiminde geliştirme, kişinin işe girişinden ayrılıncaya kadar geçen zamanda performansının artırılması için idareciler tarafınan girişilen çabaların tümüdür, şeklinde açıklanabilir. Sözünü ettiğimiz "gelişme" durumu kişi üzerinde iki şekilde gözlenebilir: "Doğal ortamda" ya da "Programlanmış ortamlarda". İnsan kaynakları yönetimi, kişilerin başarısı için bireysel ve kolektif katkıları artırmak amacıyla çalışmalarını sürdürür.
"Geliştirme"nin gerçekleşebilmesi için gerekli olanları beş grupta toplayabiliriz: "Strateji", "Kaynak Yaratma", "Ödül Yönetimi", "Çalışanlarla İlişkiler" ve "Geliştirme". İnsan kaynakları yönetiminin verimli olabilmesi, motivasyon, iletişim, liderlik, ücretler, eğitim ve geliştirme gibi konularda kapasitesini uygun biçimde kullanmasıyla mümkün olabilir. İK yönetiminin personel geliştirme çabası, şirketlerin verimliliğinde en önemli unsurlardan birini oluşturur.
Bu aşamada geliştirmenin, personelin yaptığı işi ve organizasyonu daha kapsamlı görmesini sağlamak olduğunun altı çizilmelidir, çünkü geliştirme bireysel ve süreklidir. Geliştirme sürecinde öncelikli amaç, kişinin performansının yükseltilmesi ve verimliliğin artırılmasıdır. Bu nedenle, bu aşamada verimliliği ilgilendiren alt başlıkların İK yönetimi tarafından ayrıntılı olarak belirlenmesi gerekir.