Yüksek kurumsal performansa sahip işletmeler ürün ve hizmetlerini çok daha iyi kalitede, kısa sürede ve düşük maliyette sunarlar. Böylece müşterilerinin beklentilerini aşabilir ve yüksek değerlere ulaşabilirler. Bu da işletme yatırımlarının geri dönüşünü hızlandıracaktır. Bununla birlikte işletmeler, çalışanlarına, yöneticilerine ve müşterilerine birçok çekici avantaj da yaratabilirler.
Yüksek kurumsal performanslı organizasyonların ortak özellikleri
Bu tür işletmeler bazı ortak özelliklere sahiptir. Şöyle ki;
1.İşin niteliğinin açık ve net olması:
İşletmenin hedeflenen performansa ulaşması için personelin işin amacı hakkında açık bilgilere sahip olması gerekmektedir. Bu şekilde hedeflerine odaklanan şirketler bunu, işin açık bir tanımını, fonksiyon ve seviye ayarlarında tutarak sağlarlar. İşletmenin, işe ve performansa dair hedeflerinin açık olarak tanımlanması personelin başarısını artıracaktır. Bu tür işletmeleri diğerlerinden ayıran özelliklerden biri de budur. Yüksek performans gösteren işletmelerde personel, işletme için neyin önemli olduğunu, görev amacını ve profesyonel olarak nasıl katkıda bulunacağını bilir ve uygular. Her görevlendirme, işin tamamı göz önünde bulundurularak yerine getirilir. Bu nedenle bu tür işletmelerde müşteriler ve hissedarlar da organizasyon hakkında açık ve doğru bilgiye sahiptir.
2. Yeteneklerin değerlendirilmesi:
Yüksek performanslı organizasyonlarda insan, teknoloji ve diğer kaynakların yetenekleri üzerinde durulur. Performans amaçları, kaynaklarla uyum içerisinde çalışır. İşletmenin her birimi, stratejik iş amaçlarını desteklemek ve müşterilerin beklentilerini sağlamak için gereken insan ve teknoloji gibi kaynakların belirlenmesine aktif olarak katılır. Bu tür işletmeler çalışanların hem kişisel hem de mesleki gelişimlerini destekler. Böylece işletme çalışanlarının yetenekleri en iyi şekilde ortaya çıkartılır ve değerlendirilir.
3. Amaçların belirlenmesi:
Performans geliştirmenin amacı işletmenin başarısını artırmaktır. İşletmeler personelinin uzmanlık alanı, liderlik, bilgi teknolojisi gibi çeşitli disiplinlerde kişisel gelişim göstermesini bekler ve bu konularda her zaman destek olur.
4. Stratejik kaynakların uyumluluğu:
Bir işletmenin stratejisi, kurumun amaç ve hedeflerini nasıl gerçekleştireceğini belirten kapsamlı bir plândır. Bununla birlikte şirkete, beklentiler karşısında başarısını ölçme olanağı da sağlar. İşletme uzmanları bir kurumun mükemmel olabilmesi için yönetimin mutlaka işletme stratejisi belirlemesi gerektiğini kabul eder. Bu stratejiler genel olarak birkaç yıllık dönem içinde uygulanır.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Strateji oluşturma ya da planlama; firmanın amaç ve uzun dönemli hedeflerinin geliştirilmesini, gözden geçirilmesini, fırsat ve tehditleri belirlemek için iç ve dış değerlendirmelerin yapılmasını ve rakiplerine karşı işletmeyi en iyi stratejik konumlanma ile donatacak stratejileri seçmeyi gerektirir.
Yüksek performans gösteren işletmeler sağlam stratejiler belirler ve tüm organizasyonlarında insan, teknoloji, makine-donanım, malzeme, tesis, bilgi ve diğer tüm kaynakları en etkin biçimde kullanır. Kaynaklar performans amaçları ile uyum içindedir ve bu amaçlar doğrultusunda stratejik olarak düzenlenirler. Organizasyonun tüm birimlerindeki liderler, kaynakların yönetiminde bütünleşik sistem yaklaşımını ve bilişimi benimser ve uygular. SDM Yazılım Hizmetleri olarak amacımız, şirketinizin faaliyetlerini çeşitli yazılım ürünleriyle destekleyerek sizlere katkı sağlamak, çeşitli bilişim uygulamalarıyla gereksinimlerinizi doğru bir biçimde analiz ederek, çözüm üretmektir.