Ülkemizde gayrimenkul sektörünün genel ekonomik gelişim açısından önemi göz ardı edilemez durumdadır. Sektörde yaşanan durgunlukların giderilebilmesi için siyasi iktidar tarafından çeşitli önlemler alınması da bu sebeptendir.
Yabancılara KDV’siz olarak gayrimenkul satışına izin veren uygulama da söz konusu önlemlerden biridir.
Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan KDV Genel Uygulama Tebliği’nde değişiklik yapılmasına dair tebliğ (Seri no: 12) ile gayrimenkullerin yabancılar tarafından KDV’siz olarak alınmasına ilişkin açıklamalara yer verilmiştir. Bültenimizde bu uygulamanın detaylarını aktarmaya çalışacağız.
GAYRİMENKUL İLE İLGİLİ ŞARTLAR
Yapı ruhsatının bulunması,
Konut veya işyeri olarak inşa edilmesi
Yapı ruhsatında; konut, dükkân, ofis, büro, rezidans, apart daire, devre mülk vb olarak tanımlanmalı.
Hazır vaziyette fiilen teslim edilmesi.
Kat mülkiyeti kurulduysa, gayrimenkulün fiilen teslimin belgelenmesine gerek yoktur.
Kat irtifakı kurulabilen konut veya işyerlerinde kat irtifakının da kurulmuş olması,
İlk teslim olması,
İstisnanın uygulanabilmesi için, söz konusu gayrimenkulün inşa eden tarafından yabancı kişi veya kuruma satışı yapılması gerekmektedir.
Konut veya iş yerinin inşa edenlerden satın alınarak bir başkasına satılması hâlinde yapılan konut veya iş yeri teslimi ilk teslim olarak değerlendirilmez.
Kat karşılığı inşaat işlerinde, arsaya karşılık olarak arsa sahibine verilen konut veya iş yerinin arsa sahibi tarafından 3. kişilere satışı ilk teslim kapsamında değerlendirilemez.
İSTİSNADAN YARARLANACAK ALICILAR
Türk vatandaşları
Çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarından Bu istisnadan faydalanacak olanlar aşağıda sıralanan şartların tamamını sağlamaları gerekmektedir.
1-İstisna kapsamında teslimin yapılacağı tarih itibarıyla geçerli olan yurt dışında çalışma veya oturma iznine sahip olması,
2- Çalışma veya oturma iznini, istisna kapsamında teslimin yapılacağı tarihten en az altı ay önce almış olması,
3- Çalışma veya oturma izninin alındığı tarih ile istisna kapsamında teslimin yapılacağı tarih arasında en az altı ay yurt dışında bulunması
Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler
İkametgâhı Türkiye’de bulunanlar ile bir takvim yılı içinde Türkiye’de devamlı olarak altı aydan fazla oturanlar Türkiye’de yerleşmiş sayılırlar
Tüzel Kişiler
Kanunî ve iş merkezi Türkiye’de olmayan ve bir iş yeri ya da daimi temsilci vasıtasıyla Türkiye’de kazanç elde etmeyen kurumlar bu istisnadan faydalanabilir.
Kanunî merkezden maksat, vergiye tabi kurumların kuruluş kanunlarında, tüzüklerinde, ana statülerinde veya sözleşmelerinde gösterilen merkezdir. İş merkezi ise iş bakımından işlemlerin bilfiil toplandığı ve yönetildiği merkezdir.
DİĞER ŞARTLAR
Bedelin Türkiye’ye getirilmesi
Konut veya iş yeri tesliminde KDV istisnasının uygulanabilmesi için, bedelin en az %50’sinin satışa ilişkin faturanın düzenlendiği tarihten önce, kalan kısmının da en geç bir yıl içerisinde alıcı tarafından döviz olarak Türkiye’ye getirilerek satıcıya ödenmesi gerekir.
Gayrimenkulün bir yıl süreyle satılamaması
Uygulamada, istisna kapsamında alınan gayrimenkulün bir yıl içinde satılması engellenmiştir.
Şayet, KDV ödenmeksizin alınan gayrimenkuller bir yıl içinde elden çıkarılmak istenirse, ilk işlemde tahsil edilmeyen KDV gecikme faizi ile birlikte gayrimenkulün bulunduğu yerdeki vergi dairesine ödenmesi gerekir.