SGK İşe Giriş Bildirgesi Nedir?
SGK İşe Giriş Bildirgesi; işverenin işe aldığı her işçi için SGK’ya yapması gereken yasal bildirimdir. İşverenin işçi için Sosyal Güvenlik Kurumu’na yaptığı bu bildirim ile işçinin o kurumda ve o işveren adına çalışıyor olması resmi bir nitelik kazanır. İşveren, Sosyal Güvenlik Kurumu’na İşe Giriş Bildirgesi verirken iki unsura dikkat etmelidir. Bunlardan ilki işçinin işe başlayacağı tarih iken; ikincisi İşe Giriş Bildirgesi’nin yapıldığı tarihtir. SGK İşe Giriş Bildirgesi, işçinin işe başladığı günden bir gün önce yapılmalıdır. Eğer işveren, işçinin İşe Giriş Bildirgesi’ni olması gereken zamanda yapmazsa idari para cezası alabilir.
SGK İşe Giriş Bildirgesi verme zamanının belirli istisnaları da mevcuttur. Bu istisnalar aşağıdaki gibidir:
Tüm bu tarihler, işverenin işçi için yapacağı İşe Giriş Bildirgesi’nin son tarihleridir. İşveren isterse Sosyal Güvenlik Kurumu’na bu tarihlerden daha önce bildirim yapabilir.
SGK İşe Giriş Bildirgesi Nereden Alınır?
SGK hizmet dökümünü Sosyal Güvenlik Kurumu’na giderek alabileceğiniz gibi elektronik ortam üzerinden de sağlamanız mümkündür. Ayrıca, sigortalı bir çalışan olarak bağlı olduğunuz iş yerinin özlük veya muhasebe birimine talepte bulunarak da SGK hizmet dökümünüzü elde etmeniz mümkün olur.
Elektronik ortam üzerinden hizmet dökümünü elde etmenin en kolay yolu, e-devlet üzerinden giriş yapmaktır. Daha önce PTT vasıtası ile elde etmiş olduğunuz e-devlet şifreniz ve T.C. kimlik numaranız ile sisteme giriş yaptıktan sonra e-hizmetler bölümü 4A hizmet dökümünüze ulaşabilir ve çıktısını alabilirsiniz. Ayrıca, işe giriş ya da çıkış bildirgesi veya aylık prim gibi girdileri yine e-devlet üzerinden 4A Hizmet Dökümü vasıtası ile takip edebilirsiniz.
Bildirgesi’nde sigortalıya ait kimlik bilgileri, belgenin mahiyeti, sigortalının öğrenim durumu ve ikametgah adresi, sigortalının sosyal güvenlik bilgileri, sigortalının işe başlayacağı kuruma ait bilgiler ve işverenin imzası ile kaşesi yer alır.
SGK İşe Giriş Bildirgesi Nasıl Yapılır?
Sosyal Güvenlik Kurumu’na İşe Giriş Bildirgesi yaparken izleyeceğiniz adımlar oldukça pratik ve form doldurmaya yöneliktir. Burada dikkat etmeniz gereken unsur ise bu formu doğru bir şekilde doldurmaktır. Hatalı giriş yapmamanız büyük önem taşır.
İşe Giriş Bildirgesi’nde doldurmanız gereken alanlar aşağıdaki gibidir:
İşe Giriş Bildirgesi’ni gerekli durumlarda oluşturduğunuz gün içinde de iptal edebilirsiniz.
e-Fatura ve e-Defter uygulamalarına zorunlu olarak dahil olacak mükellefleri yeniden belirleme
Devamı..