Meslek Kodunu Bildirmek Zorunluluğu
Sosyal Güvenlik Kurumu, kayıt dışılık ve gerçek ücretin saklanmasıyla mücadele etmekte ve bu konuda çeşitli önlemler almaktadır.
Bu mücadelenin bir parçası olarak, 2010 yılında başlatılan uygulama ile çalışanlara ait meslek kodlarının Kurum’a bildirilmesi zorunluluğu getirilmiştir.
Bu sayede, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun hangi işi yapan personelin hangi ücretle çalıştığı ile ilgili bilgiye çok daha kolay ulaşılabilmesi sağlanacak ve orta vadede meslek grupları üzerinden beyan edilen kazançların kontrolü sağlanacaktır.
Bu güne kadar ceza yoktu…
2010 yılından beri, meslek kodlarının girilmemiş olması veya hatalı girilmiş olması hâlinde herhangi bir idari para cezası uygulanmamaktaydı.
Ceza uygulanmaya başlanılacak.
09.08.2016 tarih ve 29796 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 6728 sayılı lanunun 51. maddesi ile 5510 sayılı kanunun 102’nci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.
“n) Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde, sigortalıların işyerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunu, gerçeğe aykırı bildiren her bir işyeri için aylık asgari ücreti geçmemek üzere meslek adı ve kodu gerçeğe aykırı bildirilen sigortalı başına asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanır.“
Söz konusu madde gereğince;
Sigortalıları işyerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunu, gerçeğe aykırı bildiren her bir işyeri için aylık asgari ücreti geçmemek üzere meslek adı ve kodu gerçeğe aykırı bildirilen sigortalı başına asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanacaktır.
ÖRNEK
A işyeri denetimde işe uygun meslek kodu bildirilmemesi hâlinde;
2.029,50 / 10 = 202,95 TL ödeyecektir.
Bu işyerinde 100 kişi çalışsa ve 100 kişi için de hata ve yanlış olsa bile,
en fazla 1 asgari ücret tutarında (2.019,50 TL ) idari para cezası kesilebilecektir.
İşverenler tarafından yapılması gerekenler;
Ceza herkese uygulanamayacak
Muhtasar vprim hizmet beyannamesi, sigorta bildirgesi ile muhtasar beyannamesinin birlikte beyan edildiği yeni bir sistemdir.
01.06.2017 tarihinden itibaren Kırşehir ilindeki mükellefler tarafından,
01.01.2018 tarihinden itibaren Amasya, Bartın ve Çankırı illerinde bulunan mükellefler için zorunlu bir uygulamadır.
Bu dört il dışında bulunan mükellefler uygulama kapsamı dışındadır.
İdari para cezası ile ilgili kanun maddesi, muhtasar ve prim hizmet beyannamesine atıfta bulunduğundan, hâlihazırda yukarıda sayılı dört şehir dışında bulunan firmalar, meslek kodlarını bildirmemeleri veya yanlış bildirmeleri durumunda idari para cezası UYGULANMAYACAKTIR.