ERP sistemlerinin yapısal özellikleri nelerdir?
Rönesans'ın bilimsel devrimine büyük katkıda bulunan bilim insanı Galileo, bir efsaneye göre dünyanın güneşin etrafında döndüğü teorisini, dönemin baskılarıyla, yalanladıktan sonra “Ama yine de dönüyor!” gibi bir cümle sarf etmiştir. Öyle ya da öyle kim ne derse desin, Galileo haklıdır ki dünyamızın ‘küre’ olma özelliği pek çok felsefeci ve bilim adamı tarafından kanıtlanmıştır. 21. yüzyıl ise, yerkürede küresel rekabetin giderek çok daha sertleştiği bir çağdır. Bir zamanlar dünyanın yuvarlaklığını tartışan insanoğlu, günümüzde bu küreselliğin doğurduğu rekabet ortamında ayakta kalmanın yollarını aramaktadır. Birçok yol, yöntem var tabii, ama şirketinizde depo-stok yönetimi, satın alma yönetimi, satış-dağıtım yönetimi, üretim, ihtiyaç planlama, bakım, muhasebe, maliyet, finans ve insan kaynakları yönetimi gibi çok sayıda ve bütünleşmiş bir yönetim ve planlama yapısına ihtiyacınız varsa, ERP için zamanınız gelmiş demektir!
KURUMSAL KAYNAK PLANLAMASI (ERP) Kavram haritası (Hagman, 2000)
ERP, müşteri ilişkileri sistemleri ile tedarik zinciri sistemlerini buluşturan bir ana platformdur ve bu açıdan bakıldığında, şirketler tarafından daha doğru anlaşılmak, uygulanmak ve verimli kullanılmak zorundadır. Günümüz iş dünyasında her geçen gün daha fazla şirket tarafından ilgi gören ERP Yazılım Programları, belirli düzeyde endüstriyel süreç yönetimi olgunluluğuna erişmiş, yüksek orandaki bilgiyi doğru ve işletmenin ihtiyacı olduğu şekilde işleyecek, yönetim kararlarını takip edebilir veriye dayalı olarak hızlı bir şekilde elde etmenin en güvenli yolu ve yöntemidir. Peki, siz ERP sistemlerinin yapısal özelliklerini biliyor musunuz?
Kurumsal Kaynak Planlamasının yapısal özelliklerini bilmek, sisteme geçiş sürecinde işinizi çok daha kolaylaştıracaktır. Bu süreç, firmanın büyüklüğüne, proje ekibinin performansına ve kullanılacak yapıya göre değişim gösterir. Tüm bölümlerde aynı anda kullanılmaya başlanacağı gibi kademeli olarak geçiş sağlanabilir ki bu durumda bilgi desteği almak çok daha yararlı olacaktır. Bu noktada önemli olan sürecin uzunluğu ya da kısalığı değil, amacın ve beklentilerin tümüyle anlaşılmış ve karşılanmış olmasıdır. ERP, firmanın gelişimi için bir gerekliliktir ve tıpkı ekibin bir parçası gibi görülmeli ve zaman için geliştirilmeye devam edilmelidir.
Yapısal özellikler
Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) sistemleri genel olarak şu özelliklere sahiptir:
-Modüler yapıları ile şirketlere göre özelleştirilebilen yazılım çözümleridir.
-Bütünleşik ve merkezi veri tabanı yönetim sistemleri vardır.
-Entegre yapısı ile kesintisiz veri akışı sağlar ve ara yüzleriyle şirketlerin operasyonel izlenebilirliğini arttırırlar.
-Tüm sektörler -üretim, hizmet- için başarılı iş uygulamaları geliştirir.
-Doğru ve tutarlı veri yönetimi için gerçek zamanlı veri girişlerini ve bunların kullanımını gerektirir.
-İnternet ve intranetler üzerinden elektronik veri transferine olanak sağlarlar. Böylece günümüz bilgi teknolojileriyle (e-Ticaret, e-İş, e-Pazarlama vb.) uyumlu çalışırlar.
-İş zekâsı araçları -erken uyarı sistemi, veri madenciliği, uzman sistemler, analiz yöntemleri ve diğerleriyle bütünleşik yapısı sayesinde yönetime karar desteği verir.
*Yararlanılan kaynak: TMMOB Makina Mühendisleri Odası Endüstri İşletme Mühendisliği Meslek Dalı Ana Komisyonu